Legfrissebb hírek ÚJ

Jaguar F-Pace SVR Lister: 666 lóerős sátáni gép

Jaguar F-Pace SVR Lister: 666 lóerős sátáni gép

A Lister legendának számít az autósportban, a Jaguarhoz való kötődése pedig elvitathatatlan az 1954-ben, Cambridge-ben alapított cégnek. Úgy tűnik, visszatér a piacra a márka, s pokoli gépet tol az arcunkba: az egyszerűen csak a világ leggyorsabb SUV-jának nevezett összkerekes F-Pace Lightningot.

Az ötvenes esztendők második felében váltak híressé a Lister sportkocsijai, az 1957-ben bemutatott Jaguar Knobblyt a korszak leggyorsabb sportkocsijai között emlegették. Aztán némi szünet után a nyolcvanas években Jaguarokat tuningolt a manufaktúra, 1993-ban pedig megérkezett a Storm, amelyben 7 literes, V12-es motor randalírozott.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Versenygép
Az FIA GT-bajnokságot nyerő Storm, amelyben 7 literes, V12-es aggregát bömbölt

Utóbbi az FIA GT-bajnokságban is győzelmet aratott, tehát a múlt önmagáért beszél. Erre az alapra lehet építeni, s a Lister támadásba is lendül. Az F-Type SVR alapú Thunder volt az első olyan termék, amely az új partnerségen alapult, a 675 lóerős modellből 99 darabot gyártanak, az alapára pedig 139950 font, vagyis körülbelül 56 millió forint.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Veszedelem
A 675 lóerős Thunder Lister a Jaguar F-Type SVR-ből fejlődött ki

A soron következő gép viszont már az F-Pace SVR-ből fejlődött ki. A motorterében 5 literes, V8-as garázdálkodik és sátáni, 666 pacis csúcsteljesítményt préselnek ki a 4x4-es szabadidő-autóból. A topsebessége meghaladja a 320 kilométer/órát.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Nem vacakol
A Jaguar F-Pace SVR adja az alapot, a végeredmény pedig egy 320 kilométer/órás csúcssebességre képes szörnyeteg

Vadállat. Nagyjából így lehet jellemezni a kompresszoros Lightningot. A cég a világ leggyorsabb SUV-jának nevezi, bár azért halkan hozzátennénk, mi is írtunk arról a Nissan Qashqai-R-ről, amely 380 km/ó feletti tempóval is képes repeszteni. Ahogy például a Lamborghini Urus is körülbelül tudja a 320-as tempót.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Csak álom a csúcsdöntés?
A full extrás szabadidő-autó világrekordra tör, de egyelőre messze van tőle

Az F-Pace SVR alapból úgy 550 LE-s, 4,3 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 100 kilométer/órás sebességet, a vége pedig valahol 283 km/ó környékén van. Ezeket az adatokat viszont alaposan túlszárnyalja a Lister.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Ez sem gyenge
Az F-Pace SVR gyárilag 550 pacis