Legfrissebb hírek ÚJ

Dakar 2019: Szalayék ástak, kereket cseréltek és a sötétben kihagytak egy pontot

Dakar 2019: Szalayék ástak, kereket cseréltek és a sötétben kihagytak egy pontot

Vegyes érzelmekkel érkezett meg a táborba a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős (Opel) vasárnap este, a Dakar-rali szünnapja utáni első szakasz végén. Egyrészt örült, mert végre remek részeredményeket produkált (sokáig a huszadik helyen haladt), és a technikai gondok ellenére meg tudta mutatni, mire képes a dűnék között.

Másrészt maradt benne némi hiányérzet, mert miután negyven percre megszakították a versenyt (valaki elakadt a pálya egy szűk részén), rásötétedett a magyar párosra, s emiatt volt egy GPS-pont, amelyet több társával együtt egyszerűen képtelen volt érinteni. A megszakítás után magyar idő szerint hajnali háromig célba érkező 15 versenyző közül 11 nem érintette az ominózus 108-as pontot, de ezért egyórás időbüntetés járt. Így a pilóta és navigátora a szakaszon a 28. lett, az összetettben viszont már a 25.!

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Nehéz és küzdelmes volt
Szalay Balázs fáradtan érkezett a táborba, megszenvedett a szünnap utáni első szakaszon
Forrás: Opel Dakar Team

Ám egy kicsit még kanyarodjunk vissza a szombati szünnapra. Merthogy akkor is volt meló bőven... A szervizesek szétkapták a kocsit, először is próbálták megszabadítani a púder-finomságú homoktól, amely az összes alkatrészbe belekúszott.
„Az elmúlt napok igencsak megviselték a technikát – mondta Őri Péter, a szervizcsapat főnöke. – Száz kiló finom homokot biztosan kiszedtünk az autóból, az egyes alkatrészekből és a kartervédőből, így péntek este csak a takarításig jutottunk, szombaton reggel hétkor pedig elkezdtük a munka érdemi részét. Az autó eleje gyakorlatilag romokban hevert, úgyhogy szétvágtuk az első futóművet és új merevítőcsöveket tettünk bele, kicseréltük a kuplungot – ez már rutinszerű a szünnapon –, és az olajat a váltóban, a motorban, a difikben. Hátul egy új féltengelyt, elöl új kormányösszekötőt kapott a kocsi.

Vagyis megújult vassal vágott neki a magyar duó a vasárnapi, sorrendben hatodik szelektívnek.
„Borzalmasan nehéz volt, ha most újra kellene kezdenem, lehet, hogy nem vállalnám – mondta Szalay Balázs. – Hosszú dűnézéssel kezdtünk, és nagyon élveztük, mert a Grandland X remek formában szelte a homokdombokat. Aztán odaértünk egy dűnéhez, amelyen öt-hat autó ásott, mi kikerültük őket, és megálltunk egy dűneletörésnél, hogy szétnézzünk, csakhogy utána már akárhogy igyekeztem, a motor nem indult újra, csak miután hagytuk egy kicsit lehűlni. Ettől kezdve nem mertem leállítani, még a defektes kereket is a szervizponton cseréltük ki, de ott is be kellett tolni a kocsit. Mégsem ez volt a legnagyobb problémánk, hanem az, hogy valaki elakadt a pálya második részének vége felé, emiatt a mezőnyt negyven percig váratták, és közben ránk sötétedett. Volt egy GPS-pont, a 108-as, amit sötétben egyszerűen nem lehetett megközelíteni. A velünk együtt, kicsivel előttünk és utánunk érkezők közül senki meg sem próbálta. A táborba érkezéskor nem volt olyan, aki ne kapott volna jegyzőkönyvet az ominózus pont kihagyásáról.”

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
Egyre feljebb
A Szalay, Bunkoczi páros egyórás időbüntetést kapott, de így is sikerült előrelépnie az összetettben
Forrás: Opel Dakar Team

Bunkoczi László szerint az volt a legrosszabb az egészben, hogy tudták, hol van az a fránya GPS-pont, azt is tudták, hogy kihagyták, mégis képtelenek voltak odamenni és érinteni, hiába próbálták meg többször is.
„Ha valaki reggel azt mondja, huszadikak leszünk a szakaszon, gond nélkül aláírom, ugyanakkor csalódott vagyok, mert büntetést kaptunk, ami miatt hátrébb soroltak minket – mondta Bunkoczi. – Nagyon nehéz napon vagyunk túl, volt benne minden, ami a terepralinak a sava-borsa, de meg kell mondanom, én a bonyodalmak ellenére is kifejezetten élveztem.

Hétfőn (január 14.) egy 323 kilométeres hurokszakasz vár a mezőnyre San Juan de Marcona körül, amelynek nagy része – a versenyzői eligazításon elhangzottak szerint – homok lesz és dűne, úgyhogy megint izgalmas napra van kilátás.

2019-es Dakar-rali, Peru. 7. nap (Motor és quad: Arequipa-San Juan de Marcona, az össztáv 838 kilométer, a szelektív szakasz hossza 336 km. Autó, kamion, SxS: Arequipa-San Juan de Marcona, az össztáv 810 kilométer, a szelektív szakasz hossza 309 km). 
Motor: 1. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 3:50:47 óra, 2. Kevin Benavides (argentin, Honda) 1:51 perc hátrány, 3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:21 p h., ...41. Gyenes Emanuel (romániai, KTM) 1:59:42 ó h.
Quad: 1. Nicolás Cavigliasso (argentin, Yamaha) 5:14:40, 2. Jeremías González Ferioli (argentin, Yamaha) 17:19 p h., 3. Manuel Andujar (argentin, Yamaha) 22:40 p h.
Autó: 1. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Peugeot) 3:39:21, 2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 2:17 p h., 3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 6:56 p h., ...28. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel) 2:53:52 ó h. (1 óra büntetés).
SxS: 1. Francisco López Contardo, Álvaro Juan León Quintanilla (chilei, Can-Am) 4:12:08, 2. Gerard Farrés Guell, Daniel Oliveras Carreras (spanyol, Can-Am) 12:31 p h., 3. Casey Currie, Rafael Tornabell, Córdoba (amerikai, spanyol, Can-Am) 16:56 p h.
Kamion: 1. Szerhij Viazovics, Pavel Haranin, Andrej Zihulin (fehérorosz, MAZ) 4:28:25, 2. Gerard de Rooy, Darek Rodewald, Moises Torrallardona (holland, lengyel, spanyol) 5:45 p h., 3. Federico Villagra, Adrian Arturo Yacopini, Ricardo Adrian Torlaschi (argentin, Iveco) 6:15 p h.

Állás a 7. nap után
Motor: 1. Quintanilla 20:45:13, 2. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 4:38 p h., 3. Toby Price (ausztrál, KTM) 5:17 p h, ...39. Gyenes 7:22:46 ó h.
Quad: 1. Cavigliasso 26:12:10, 2. Ferioli 1:06:49 ó h. (1 perc büntetés), 3. Gustavo Gallego (argentin, Yamaha) 1:29:36 ó h. (2 perc büntetés).
Autó: 1. Al-Attijah, Baumel 21:01:31, 2. Loeb, Elena 37:43, 3. Stéphane Peterhansel, David Castera (francia, Mini) 41:14 p h., 25. Szalay, Bunkoczi 11:08:55 ó h. (1 óra büntetés).
SxS: 1. Farrés Guell, Carreras 26:08:53, 2. Szergej Karjakin, Anton Vlasjuk (orosz, BRP) 13:31 p h., 3. Reinaldo Varela, Gustavo Cugelmin (brazil, Can-Am) 32:36 p h.
Kamion: 1. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 24:28:33, 2. Dmitrij Szotnyikov, Dmitrij Nyikitin, Ilnur Musztafin (orosz, Kamaz) 10:13 p h., 3. De Rooy, Rodewald, Torrallardona 50:03 p h.

 

 

Forrás: youtube, Opel Dakar Team