Legfrissebb hírek ÚJ

Dakaros terepgép versus aszfaltpusztító: vajon, melyikük a gyorsabb? – Videó!

Dakaros terepgép versus aszfaltpusztító: vajon, melyikük a gyorsabb? – Videó!

Ez aztán a különleges gyorsulási verseny. A világ leghíresebb terepviadalán, a 2022-es Dakar-ralin szakaszgyőzelmeket aratott összkerekes elektromos Audi RS Q e-tron aszfalton mérte össze tudását a belsőégésű motorral ellátott márkatestvérrel, a 4x4-es R8-cal.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Padlógáz
Vigyázz, elkészülni, kész... Rajt!

A sofőr nélkül 2 tonnát nyomó RS Q e-tron összesen akár 680 lóerős (1000 Nm) is lehet, álló helyzetből 4,5 másodperc alatt gyorsul 100 kilométer/órás sebességre, a toptempója pedig 170 km/ó. A Forma–E elektromos motorjait és egy 52 kilowattórás akkumulátort is használó vasban van egy 2 literes, négyhengeres, belsőégésű DTM versenymotor, amely generátorként funkcionál.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Ádáz csata
Az akár 680 lóerős Audi RS Q e-tro Dakar-szakaszgyőztes terepgép (jobbra) a 620 pacis aszfaltpusztító Audi R8 V10 Performance ellen

A vetélytárs, az R8 egy V10 Performance modell, amelyben 5204 köbcentiméteres, 620 lóerős, 580 newtonméteres topnyomatékkal rendelkező aggregát dühöng. Az 1670 kilogrammot nyomó quattro hajtási rendszerrel megtámogatott aszfaltpusztító a gyári adatok szerint 3,1 másodperc alatt teljesíti a nullaszázat, s akár 331 kilométer/órás sebességgel is képes repeszteni.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
Hajrá!
Többször is összecsapnak, s még a fékutat is összehasonlítják

Vajon, melyikük a fürgébb?

Korábban egyébként már részt vett hasonló megméretésen a dakaros versenygép: akkor egy Audi RS E-Tron GT-vel mérte össze tudását.

Sőt, egy terepralis versenymotorral is megküzdött.

 

Forrás: youtube