Legfrissebb hírek ÚJ

Gyerekjáték a havon – szánkópályák Európában

Gyerekjáték a havon – szánkópályák Európában

Nemcsak a sízőké a világ! Egy család esetében éppen az jelentheti az egyik problémaforrást, hogy a gyerek még nem tud lécekkel közlekedni. Máris kész a baj, így nehéz táborozást szervezni. Azonban a szánkózás igazán élvezetes lehet számukra, ezért érdemes olyan helyet keresni, ahol ennek a szakágnak is van sansza. Ebben igyekszünk segédkezni olvasóinknak, összegyűjtöttük a legjobb hazai és környékbeli pályákat. Ugyanis a síterepeken mindenhol tilos felülni a „fakutyára” mert túl veszélyes lenne a kettő egyidejű, s egy helyen való űzése. De van megoldás, ahol elkülönítve űzhetjük bármelyiket.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Magyarország
Itthon is meglepően sok lehetőség kínálkozik, hogy űzzük ezt a sportágat, ha úgy tetszik, játékosan kikapcsolódjunk a csemetével. Az egyik legismertebb a fővárosi Normafa. Ennek nagy előnye, hogy nem kell szabályokat betartani, mindenki ott és akkor csúszik, ahol és amikor akar, viszont nincsen felvonó, így sokat kell kaptatni.
Dobogókőn kiépített létesítmény van, mintegy 200 méteres lesikló szakasszal. A Mátrában is nagy a választék: Mátraházán, Mátraszentimrén és Mátrafüreden is elkülönítve élhetik ki magukat a szánkósok, csakúgy, mint Pécsett és Nyíregyházán.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Ausztria
A nyugati szomszéd nemcsak sí-, hanem szánkóparadicsomnak is számít, itt nincs mostohán kezelve utóbbi sem, szinte mindegyik tájegységén: Karintiában, Tirolban, Stájerországban, Tirolban, Vorarlbergben, Alsó- és Felső-Ausztriában, sőt még Bécsben is adódik lehetőség.
Brambergben található a világ leghosszabb szánkópályája, amely 14 kilométeres és 820 méteres szintkülönbséget lehet megtenni rajta lefelé. Akár 30‒50 perces is lehet egy ereszkedés. Gyalog is vissza lehet mászni a „tetőre”, de gépiesítve szintén, jó pénzért.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Románia
Természetesen Erdélyben sem érdemes kihagyni a ziccert. Már csak azért sem, mert a hamisítatlan székely vendéglátást mindenkinek meg kell tapasztalnia egyszer – s utána még sokszor. Szánkózást errefelé ló vontatta, valamint motoros verzióban is űzhetjük, ám ha a hagyományosért rajonganak a lurkók, akkor a Székelyudvartól nem messze, a tanyavilág szívében található Ivóban, s a Madarasi Hargitánál érdemes próbálkozni. Ott található egy panzió, amelyben a szállás és az étkezés – eszméletlen jó a konyha és a pálinka is – megoldott, sőt szánkót is adnak. Persze megannyi más helyre is mehetünk a vidéken.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Szlovákia
A Tátrában elhelyezkedő híres síparadicsomban, Donovalyban roppant komolyan veszik a családi szórakoztatást. Ugyanis építettek egy élményparkot a téli sportok szerelmeseinek, s főként a srácok fogják élvezni a létesítmény kiváló adottságait. Egészen estig, ugyanis sötétben kivilágítják a terepet, így a legkisebbek kis túlzással álomba merülésig játszhatnak, csúszkálhatnak. Felvonó is van, valamint minden földi jót lehet kapni az étteremben, s ha már ott vagyunk, rengeteg szállás közül választhatunk.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Szlovénia
A fővárostól nagyjából négyórás autóútra található Szlovénia egyik legnagyobb sívárosa, Rogla. Különleges adottságai – egy völgyben helyezkedik el – miatt mindig akad hó rajta 1000 méter magasságban, viszont elég lankás lejtők vannak arrafelé, amelyek inkább szánkózásra alkalmasak. Ennek megfelelően természetesen ilyen lesiklószakaszt is kiépítettek, így mindenki megtalálja magának a megfelelő szórakozást. Tökéletes családi helyszín, amelyen inkább a gyermekek kiszolgálására helyezték a hangsúlyt.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Németország
Ha az osztrákoknak van szánkópályájuk, a nagy testvér németek sem maradhattak ki a buliból. Arrafelé Schönau/Berchtesgaden környékén létezik egy síközpont, ahol külön ilyen szakaszt is kialakítottak. Arra azonban fel kell készülni, hogy ez inkább felnőttes lesikló útvonal. A hossza mintegy 7,5 kilométer, a szintkülönbség a teteje és alja között pedig nagyjából 670 méteres. Ezen kellően fel lehet gyorsulni, különösen a felső szakasza nehéz, lent viszonylag könnyű navigálni. Itt is működik gépi felvonó, így nem muszáj egyórás gyalogtúrát tenni azért, hogy esetleg újra és újra nekivágjunk.